زمان انتشار: 23 اردیبهشت 1399
آخرین بهروزرسانی: ﺳﻪشنبه, 23 اردیبهشت,1399
بازدید: 2211
گزارش بررسی نتایج طرح آمارگيري نيروي كار _ زمستان 1398
این گزارش توسط خانم معصومه محمدي، رييس گروه آمارهاي نيروي انساني دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مکرکز آمار ایران تهیه شده است.
بازار كار، نيروي انساني و عوامل توليد كلمات كليدي كه در تمامي اعصار نقش موثري در ارتقا كيفي و كمي زندگي انسانها داشتهاند و موجبات ارتقاء جوامع را فراهم كردهاند. اين عوامل به نوبه خود چالشهايي را براي صاحب منصبان ايجاد كردهاند كه اگر دولتمردان از آن به نحو مطلوب بهره گرفته باشند همانا موجبات توسعه سرزمينشان را فراهم كردهاند و برعكس. در بين اين عوامل، نيروي انساني نقش كليدي را دارا ميباشد كه در صورت تربيت صحيح و علمي ميتواند، حوزه اشتغال را بارور كند. اشتغال و بیکاری، از جمله موضوعهاي اساسي اقتصاد هركشوري است، بهگونهاي كه افزایش اشتغال و کاهش بیکاری، بهعنوان يكي از شاخصهاي توسعهیافتگی جوامع تلقی میشود. نرخ بیکاری يكي از شاخصهايي است كه براي ارزيابي شرايط اقتصادي کشورها مورد استفاده قرار ميگيرد. از سال 1376 اطلاعات بازار کار کشور از طریق طرح "آمارگيري از ويژگيهاي اشتغال و بيكاري خانوار" حاصل ميشد که به منظور بهبود كيفيت و انطباق بيشتر با مفاهيم بينالمللي بهويژه سازمان بينالمللي كار[1]، مورد بازنگری قرار گرفت تا به صورت طرح فعلي و با عنوان "طرح آمارگيري نيرويكار" به اجرا در آيد. "طرح آمارگیری نیرویکار" اولين بار در سال 1384 آغاز شد و از آن زمان تاكنون در ماه مياني هر فصل اجرا شده است.
"طرح آمارگیری نیرویکار" با هدف شناخت ساختار و وضعیت جاری نیروی کار کشور و تغییرات آن اجرا میشود. این هدف از طریق «براورد شاخصهای فصلی و سالانهی نیروی کار در سطح کل کشور و استانها»، «براورد تعداد سالانه در سطح کل کشور و استانها»، «براورد تغییرات فصلی و سالانهی شاخصهای نیروی کار در سطح کل کشور » و «براورد تغییرات سالانهی شاخصهای نیروی کار در سطح استانها» تأمین میشود.
جامعه تحت پوشش طرح آمارگیری نیروی کار مجموعه افرادی است که طبق تعریف، عضو خانوارهای معمولی ساکن یا گروهی در نقاط شهری یا روستایی کشور هستند. لذا، این طرح اعضای خانوارهای معمولی غیر ساکن و اعضای خانوارهای موسسهای را پوشش نمیدهد. روش آمارگیری در این طرح به صورت خوشهای دومرحلهای طبقهبندی شده است. دراین طرح، علاوه بر براورد سطوح، براورد تغییرات نیز مورد نظر است، از اينرو از روش نمونهگيري چرخشي استفاده ميشود .نمونهگيري چرخشي باثابت نگهداشتن بخشي از واحدهاي نمونه بين دو فصل آمارگيري و تغيير بقيه واحدها، به بهترين نحو، امكان براورد سطوح و تغييرات را فراهم ميكند.
در گزارش پیشروی، به بررسي نتايج طرح آمارگيري نيروي كار زمستان 1398 به صورت تفصيليتر پرداخته ميشود.لازم به ذكر است، در گزارش پيش روي ابتدا به بررسي تغييرات شاخصها و سپس تغييرات جمعيتي در سطح كلان پرداخته ميشود و در انتهاي گزارش، ماتريس انتقال جريانات نيروي كار در زمستان 1398 نسبت به زمستان 1397 موررد ارزيابي قرار ميگيرد...
برای مشاهده متن کامل گزارش به فایل پیوست مراجعه کنید .
[1] -International Labour Organization (ILO)