زمان انتشار: 30 خرداد 1401
آخرین بهروزرسانی: یکشنبه, 05 تیر,1401
بازدید: 706
کارگاه آموزشی گذار به سرشماری ثبتی مبنا در جمهوری اسلامی ایران برگزار شد
هدف از برگزاری این کارگاه، استفاده از تجارب کشورهایی است که با استفاده از دادههای ثبتی، سرشماری خود را به طور کاملا ثبتی مبنا یا به صورت ترکیبی انجام دادهاند.
کارگاه آموزشی گذار به سرشماری ثبتی مبنا در جمهوری اسلامی ایران ، از 23 الی 25 خرداد ماه 1401، توسط صندوق جمعیت سازمان ملل متحد و با همکاری مرکز آمار ایران برگزار شد. این کارگاه آموزشی با حضور آقای هلگه برانبرگ،کارشناس ارشد صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، به عنوان مدرس دوره و با حضور مجازی دو نماینده اداره ملی آمار کشور نروژ، نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در ایران ، نمایندگان موسسه آمار کشور ترکیه و نمایندگان برخی از دستگاه های اجرایی و تعدادی از کارشناسان مرکز آمار ایران، به صورت حضوری و مجازی برگزار شد. همچنین معاونت های آمار و اطلاعات استان ها از طریق مجازی در این کارگاه شرکت داشتند. هدف از برگزاری این کارگاه، استفاده از تجارب کشورهایی است که با استفاده از دادههای ثبتی، سرشماری خود را به طور کاملا ثبتی مبنا (نروژ) یا به صورت ترکیبی(ترکیه) انجام دادهاند.
روز اول این کارگاه با پیام آقای دکتر حسین زاده، رئیس مرکز آمار ایران آغاز به کار کرد. در بخشی از این پیام آمده است: "با آغاز قرن جدید شمسی، مرکز آمار ایران شعار خود را ورود به قرن جدید با حکمرانی داده قرار دادهاست و در راستای سیاستهای کلان کشور، برنامه گذار به سرشماریهای ثبتی مبنا در دستور کار این مرکز قرار گرفته است و در این زمینه بهرهگیری از امکانات و قابلیتهای موجود در نزد دستگاههای اجرایی وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و نیز استفاده از ظرفیت کارگزاریهای سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران را بهعنوان عوامل تحقق این طرح بزرگ ملی ضروری دانسته است. در ضمن، بهرهگیری از تجارب موفق سایر کشورهای دیگر از طریق اشتراکگذاری دانش فنی و تخصصی در این زمینه هم میتواند تسهیلکننده و تسریعکننده تحقق این هدف ارزشمند باشد".
در اولین روز این کارگاه آموزشی، آقای دکتر عینی، مشاور و نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در این کارگاه، در زمینه سرشماری در منطقه آسیا و اقیانوسیه، مطالبی ارائه کرد. همچنین نماینده مرکز آمار ایران در رابطه با سرشماری ها در ایران و برنامههای آینده و نماینده سازمان ثبت احوال در زمینه ثبت مدنی( احوال) و شمارههای ملی در ایران مطالبی را ارائه کردند. در ادامه، آقای هلگه برانبرگ، مدرس کارگاه، در رابطه با سرشماری در کشور نروژ (آمادهسازی، تاریخچه، برنامهریزی و ایجاد سرشماری ثبتی مبنا: فرصتها و چالشها) مطالب خود را بیان نمود. جلسه پرسش و پاسخ بخش پایانی روز اول این کارگاه بود.
در روزهای دوم و سوم این کارگاه آموزشی، موضوعات تخصصی تر با عناوین" ثبتهای جمعیتی و فرآیند توسعه ثبت آماری مبتنی بر ساختار خانوار، آدرس و محل مسکونی / ثبتهای مسکن، مبنای قانونی، تعاریف و مفاهیم و استانداردهای هماهنگی بین بخشی و راههای تبادل داده برای سرشماری ثبتی مبنا، سرشماری به شیوه تمام ثبتی مبنا یا سرشماری به روش ترکیبی: فرصتها و چالشها، توسط نمایندگان مرکز آمار ایران،نمایندگان موسسه آمار ترکیه و آقای هلگه برانبرگ مدرس دوره ارائه گردید و جلسات پرسش و پاسخ دررابطه با موضوعات فوق ، توسط حاضرین در کارگاه برگزار شد.
گفتنی است این مراسم با قرائت پیام آقای نصیری، معاون طرح های آماری و آمارهای ثبتی مرکز آمار ایران به کار خود پایان داد. در بخشی از این پیام ضمن تقدیر و تشکر از تمامی افراد و نهادهای برگزار کننده این کارگاه آموزشی، آمده است: "گذار به سرشماري ثبتي مبنا يكي از اساسیترین اهداف در نوینسازی نظام آماري كشور جمهوري اسلامي ايران به شمار میآید. با توجه به اهتمام چندين ساله این مركز براي تحقق اين هدف یعنی گذار تاريخي و تعیینکننده از رویکرد سنتی به ثبتی مبنا و همچنین با عنایت به گامهاي برداشته شده براي تحقق دولت الكترونيك و حكمراني دادهها در كشور و استفاده حداکثری از فناوریهای نوین، بهرهگیری از تجارب صاحبنظران بینالمللی اين عرصه براي اين مركز اهميتي دوچندان يافت.
تحقق این رويكرد مستلزم آشنایی با دستاوردها و تجارب موفق کشورهای پیشرو در این عرصه است، لذا ايده برگزاري كارگاه آموزشي گذار به سرشماري ثبتي مبنا در جمهوري اسلامي ايران به منظور بهرهمندی از كشورهاي صاحبتجربه در اين زمينه، از مدتها پيش در همکاری ميان مركز آمار ايران و صندوق جمعيت سازمان ملل متحد مطرحشده بود. نهايتاً برگزاري اين كارگاه آموزشی در برنامه همكاري سال 2022 اين مركز با صندوق جمعيت با هماهنگي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران ذیل برنامه پنج ساله توسعه کشور با کارگزاران سازمان ملل متحد گنجانده شد".