بیش از ٩٢٦٠٠ کارگاه کشاورزی در کشور وجود دارد
طرح بهنگامسازی چارچوب کارگاههای کشاورزی کشور با هدف «یکپارچهسازی فایل جغرافیایی» و «تهیه و بهروز رسانی فهرست نام و نشانی» واحدهای «گاوداری صنعتی»، «مرغداری صنعتی»، «پرورش قارچ خوراکی»، «کشت گلخانهای»، «پرورش آبزیان خوراکی» و «کشتارگاههای رسمی دام و طیور» در زمستان سال ١٤٠١ بهصورت سرشماری در کل كشور به اجرا در آمد.
در برنامههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، یكی از اهداف و استراتژیهای برنامههای توسعه کشاورزی کشور، افزایش كمّی و كیفی محصولات مختلف گیاهی و دامی با استفاده مطلوب و اصولی از منابع و امكانات و به كارگیری روشهای نوین از جمله توسعه کشاورزی در شرایط کنترل شده (گاوداریها و مرغداریهای صنعتی، گلخانهها و نظایر آن) است.
بر اساس نتایج سرشماری عمومی کشاورزی ١٣٩٣، جامعه کشاورزی ایران مشتمل بر ٤ میلیون بهرهبرداری کشاورزی در کشور است که غالباً به صورت سنتی فعالیت میكنند. نتایج طرحهای آمارگیری از بخش کشاورزی نشان میدهد که در حدود ٩٢٦٠٠ واحد کارگاهی کشاورزی در کشور وجود دارد که علیرغم تعداد کم، سهم قابل ملاحظهای در تولید برخی محصولات کشاورزی دارند.
بر اساس اطلاعات موجود در مرکز آمار ایران، نزدیک به ٤٠ درصد گاو و گوساله موجود در کشور، در گاوداریهای صنعتی نگهداری میشود و بیش از نیمی از شیر دام کشور در این واحدها تولید میگردد؛ بیش از ٩٥ درصد مرغ گوشتی، ٩٧ درصد تخم مرغ خوراکی و نزدیک به ١٠٠ درصد تخم مرغ نطفهدار صنعتی و جوجه یکروزه در مرغداریهای صنعتی کشور تولید میشود؛ حدود ٩٠ درصد قارچ خوراکی کشور در واحدهای کارگاهی پرورش قارچ خوراکی تولید میشود؛ در حدود ٧٠ درصد گوشت قرمز و ٩٥ درصد گوشت طیور توسط کشتارگاههای رسمی به بازار کشور عرضه میشود؛ بخش قابل توجهی از آبزیان خوراکی کشور در واحدهای پرورش آبزیان تولید میشود؛ و با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی و ضرورت افزایش کمی و کیفی تولیدات گیاهی و عرضه خارج از فصل این محصولات، کشت گلخانه با سرعت قابل توجهی در کشور رو به گسترش است.
با توجه به اهمیت کارگاههای کشاورزی و ضرورت وجود اطلاعات بهروز از این واحدها، طرح بهنگامسازی چارچوب کارگاههای کشاورزی کشور با هدف «یکپارچهسازی فایل جغرافیایی» و «تهیه و بهروز رسانی فهرست نام و نشانی» واحدهای «گاوداری صنعتی»، «مرغداری صنعتی»، «پرورش قارچ خوراکی»، «کشت گلخانهای»، «پرورش آبزیان خوراکی» و «کشتارگاههای رسمی دام و طیور» در زمستان سال ١٤٠١ بهصورت سرشماری در کل كشور به اجرا در آمد.
بر اساس نتایج حاصل از این طرح، تعداد ٩٢٦٣٠ واحد کارگاهی کشاورزی در کشور وجود دارد که شامل ٢٧١١٩ گاوداری صنعتی، ٢٢١٩٣ مرغداری صنعتی، ٢٣٨٤٤ واحد کشت گلخانهای، ١٦٩٤٠ واحد پرورش آبزیان خوراکی، ١٨٥٧ واحد پرورش قارچ خوراکی و ٦٧٧ کشتارگاه رسمی دام و طیور است.
یافتههای دیگر این طرح نشان میدهد که ٧١٤٤٠ کارگاه کشاورزی در نقاط روستایی و ٢١١٩٠ کارگاه، در مناطق شهری واقع شدهاند.
بر اساس نتایج این طرح، بیشترین تعداد کارگاههای کشاورزی کشور به ترتیب در استانهای اصفهان، تهران، مازندران، خراسان رضوی و فارس قرار دارند.
نتایج حاصل از این طرح که شامل اطلاعات تعداد کارگاههای کشاورزی به تفکیک فعالیت، استان و شهرستان است، از طریق درگاه ملی آمار به آدرس amar.org.ir در دسترس قرار گرفته است.