قيمت كالاهاي وارداتي يكي از مهمترين عوامل تأثیرگذار بر ميزان مبادلات خارجي كشورها و نيز يكي از عوامل تعيين كننده رابطه مبادله ميباشد و تغييرات آنها از اهميت بالايي برخوردار است. در طرح شاخص قيمت كالاهاي وارداتی از كليه كدهاي تعرفه وارداتی كشور سال 1400 (سال پایه) استفاده شده است. اطلاعات مورد استفاده در این طرح از آمارهاي ثبتي گمرك جمهوري اسلامي ايران و طبقه بندي مورد استفاده سیستم طبقه بندی نظام هماهنگ شده توصیف و کدگذاری (HS) میباشد. نتايج حاصل از اين طرح در سطح كل كشور و براي 20 گروه اصلي طبقهبندي HS قابل انتشار است و به تفکیک دلاری و ریالی محاسبه و منتشر میشود.
ذکر این نکته ضروری است که براي محاسبه شاخص فصل پاییز 1403 از داده هاي مقدماتي گمرك جمهوري اسلامي استفاده شده است. لذا نتايج اعلام شده به صورت مقدماتي بوده و استفاده از آنها بايستي با ملاحظه انجام شود. شایان ذکر است که پس از استخراج و ارائه داده هاي قطعی سال 1403 توسط گمرك جمهوري اسلامي ایران، شاخص واردات نيز از سوي مركز آمار بازنگري شده و ارقام نهایی شاخص مربوط به اين دوره مجدداً به صورت قطعي منتشر خواهد شد.
شاخص قیمت کل ریالی
در فصل پاییز 1403، شاخص قیمت کل کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های ریالی 827.2 میباشد که نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) 15.1 درصد، نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) 64.8 درصد و در چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) 53.8 درصد افزایش داشته است.
شاخص قیمت کل دلاری
در فصل پاییز 1403، شاخص قیمت کل کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های دلاری برابر با 140.4 میباشد که نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) 4.6 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) 15.0 درصد و در چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) 8.2 درصد افزایش داشته است.
افزایش تورم فصلی ریالی
در فصل پاییز 1403، درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های ریالی نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) 15.1 درصد می باشد که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (14.3 درصد)، 0.8 واحد درصد افزایش داشته است. در این فصل بیشترین تورم فصلی با 21.8 درصد مربوط به گروه "آلات و دستگاه های اپتیک، عکاسی و ...." و کمترین تورم فصلی با 0.1 درصد مربوط به گروه "محصولات معدنی" می باشد. گروه "محصولات صنایع غذایی و ..." نیز با تورم 2.3- درصد بیشترین کاهش را تجربه کرده است.
افزایش تورم فصلی دلاری
در فصل پاییز 1403، درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های دلاری نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) برابر با 4.6 درصد می باشد که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (4.5 درصد)، 0.1 واحد درصد افزایش داشته است.
افزایش تورم نقطه به نقطه ریالی
در فصل پاییز 1403، درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های ریالی نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) 64.8 درصد می باشد که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (58.5 درصد)، 6.3 واحد درصد افزایش داشته است. در این فصل بیشترین تورم نقطه به نقطه با 108.3 درصد مربوط به گروه " آلات و دستگاه های اپتیک، عکاسی و ...." و کمترین تورم نقطه به نقطه با 2.3 درصد مربوط به گروه "چوب و اشیاء چوبی و ... " می باشد. گروه "محصولات نباتی" نیز با تورم 9.2- درصد بیشترین کاهش را تجربه کرده است.
افزایش تورم نقطه به نقطه دلاری
در فصل پاییز 1403، درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های دلاری نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برابر با 15.0درصد می باشد که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (9.8 درصد)، 5.2 واحد درصد افزایش داشته است.
افزایش تورم سالانه ریالی
در فصل پاییز 1403، درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های ریالی در چهار فصل منتهی به فصل پاییز 1403 نسبت به مدت مشابه در سال قبل 53.8 درصد می باشد که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (48.6 درصد) 5.2 واحد درصد افزایش داشته است. در این فصل بیشترین تورم سالانه با 106.2 درصد مربوط به گروه " آلات و دستگاه های اپتیک، عکاسی و...." و کمترین تورم سالانه با 1.0 درصد مربوط به گروه " پوست خام و چرم و ..." می باشد. گروه "چربیها و روغن های حیوانی یا نباتی و ..." نیز با تورم 16.1- درصد بیشترین کاهش را تجربه کرده است.
افزایش تورم سالانه دلاری
در فصل پاییز 1403، درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده های دلاری در چهار فصل منتهی به فصل پاییز 1403 نسبت به مدت مشابه در سال قبل برابر با 8.2 درصد میباشد که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (5.9 درصد)، 2.3 واحد درصد افزایش داشته است.
برای دریافت اطلاعات تفصیلی به فایل پیوست مراجعه نمایید.