نشست تخصصی سرشماری عمومی نفوس و مسکن ثبتی مبنا، روزشنبه ۱۳ اردیبهشت ماه، با حضور دکترپورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، دکتر گودرزی، رئیس مرکز آمار ایران، دکتر صیدایی، رئیس سازمان نقشهبرداری کشور، نمایندگان دستگاههای اجرایی، جمعی از معاونان سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان نقشهبرداری و همچنین اعضای شورای هماهنگی و تلفیق سرشماری برگزار شد.
دکتر گودرزی، رئیس مرکز آمار ایران، در ابتدای سخنان خود، هدف از برگزاری این جلسه را مروری بر ویژگیهای سرشماری ثبتی مبنا، تغییرات سرشماری ثبتی مبنا نسبت به سرشماری سنتی و همچنین نحوه همکاری دستگاههای اجرایی برای اجرای این سرشماری ذکرکرد. دکتر گودرزی درادامه تاکید کرد: درسرشماری ثبتی مبنا، برخلاف سرشماری سنتی که مخاطب آن خانوارها هستند ومأموران به خانهها مراجعه میکنند، دستگاههای اجرایی میباشند.
وی افزود: در سرشماری ثبتی مبنا، عملیات میدانی یا اصلا وجود ندارد ویا بخش کوچکی از کار را شامل میشود و بخش بزرگی از کار به جهت پایگاه اطلاعاتی دستگاهها، برعهده آنها است. وی درادامه گفت: دربخشی ازسرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳ نیز، از رویکرد ثبتی مبنا استفاده شد و یکی از ویژگیهای مهم سرشماری کشاورزی، همکاری دستگاهها بود و اگرهمکاری آنها نبود، این سرشماری انجام نمیشد.
معاون سازمان برنامه و بودجه: دادههایی که توسط مرکزآمار ایران جمع آوری میشود در اختیار هیچ دستگاهی قرار نمیگیرد
در ادامه این نشست، دکتر باقری اصل، رئیس مرکز تحول دیجیتال و فناوری اطلاعات سازمان برنامه و بودجه، با اشاره به این که برای تغییر رویکرد سرشماری عمومی نفوس و مسکن از سنتی به ثبتی مبنا، باید زیرساختها آماده شوند، افزود: برای برنامهریزان، سیاستگذاران و فعالان اقتصادی، برنامهریزی باید پیشبینیپذیرباشد که این امرنیازمند دادههای متقن است. وی افزود: مرکزآمارایران تمامی مراحل تصویب وتدوین سرشماری ثبتی مبنا را انجام داده و نتیجه این تلاشها، ابلاغ اجرای سرشماری عمومی نفوس ومسکن ثبتی مبنا ازطرف ریاست محترم جمهوری است. وی با تاکید برنقش مهم دستگاههای اجرایی درسرشماری ثبتی مبنا، گفت: این طرح بدون همیاری دستگاههای اجرایی نمیتواند اجرا شود.
دکتر باقری اصل درادامه به فرایند تکمیل و صحت سنجی پایگاههای اطلاعاتی اشاره کرد و گفت: سازمان برنامه و بودجه براساس ماده ۱۳، ریزدادهها را از دستگاههای اجرایی دریافت میکند و ازطرف دیگر آمارهای جمعآوری شده توسط مرکزآمار ایران، وارد یک اتاق امن میشود و پس ازآن روی این دو گروه داده، پردازش، صحت سنجی و تطبیق با یکدیگر صورت میگیرد و نتیجه به دستگاهها اعلام میشود، همچنین مراجعی مانند کارگروه تعامل پذیری دولت، نیز براین فرایند نظارت میکنند. وی همچنین با تاکید برمحرمانه بودن این اطلاعات، افزود: داده هایی که مرکزآمار ایران اخذ میکند، در اختیارهیچ دستگاهی قرار نمیگیرد.
رییس سازمان نقشه برداری کشور: تمام ظرفیت سازمان نقشه برداری کشور در خدمت سرشماری عمومی نفوس و مسکن ثبتی مبنا خواهد بود
رییس سازمان نقشه برداری کشور در ادامه این جلسه با تاکید براین نکته که شالوده مدیریت و برنامهریزی، آمار جامع، دقیق و بهروز است، گفت: سرشماری ثبتی مبنا، تجربه موفق دنیا است واهمیت بنیادی برای برنامهریزی دارد وسازمان نقشهبرداری کشور، تمام تلاش خود را برای اجرای بهینه این سرشماری انجام خواهد داد.
دکتر صیدایی افزود: اطلاعات مکانی یکی ازمهمترین دادهها برای سرشماری عمومی نفوس و مسکن می باشد و سازمان نقشه برداری کشور متولی آمارهای مکانی است و تمام تلاش خود را برای انجام بهینه این سرشماری انجام خواهد داد.
رئیس سازمان نقشه برداری کشوربا اشاره به اهمیت این سرشماری در توسعه کشور، آمادگی این سازمان را به منظور همکاری همه جانبه با مرکز آمار ایران اعلام کرد و گفت: امیدوارم سامانهها و اطلاعات مکانی سازمان نقشهبرداری، بستر خوبی را برای اجرای این سرشماری ایجاد کند. در ادامه این نشست نیز، دکتر صدیقی، معاون فنی و تولید اطلاعات مکانی سازمان نقشه برداری کشور، مطالبی را درخصوص دادههای مکانی و سرشماری عمومی نفوس و مسکن ثبتی مبنا ارائه داد.
در انتهای این نشست، نمایندگان دستگاههای اجرایی ضمن اعلام آمادگی برای همکاری همهجانبه برای اجرای سرشماری، نظرات و پیشنهادات خود را در خصوص مباحث مطرح شده ارائه کردند.
لازم به ذکر است در این نشست، معاونان آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها نیز، به صورت مجازی در این نشست حضور داشتند.