پیشینی عرضه گوشت قرمز در فصل تابستان ١٤٠٠
این مطلب توسط آقای صابرمحمد مقصودی دانشآموخته دکترای ژنتیک و اصلاح نژاد دام دانشگاه تهران وکارشناس آمارهای دام و طیور مرکز آمار ایران ،خانم لیلا صالحی،دانشجوی دکترای آمار دانشگاه تربیت مدرس و کارشناس آمارهای دام و طیور مرکز آمار ایران و آقای حمیدرضا جلالی،دانشآموخته کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی دانشگاه تهران و رئیس گروه آمارهای دام و طیور، مرکز آمار ایران تهیه شده است.
یکی از مهمترین بخشهای جیره غذایی انسان، پروتئین است که از اهمیت بالایی برای رشد و نمو کودکان و بازسازی بدن در بزرگسالان دارد. منابع مختلفی برای تأمین پروتئین مورد نیاز انسان وجود دارد ولی یکی از با کیفیتترین منابع آن گوشت قرمز است. گوشت قرمز علاوه بر تأمین این ماده ارزشمند، یک منبع غنی از ویتامینها بخصوص ویتامین B١٢ و آهن میباشد که جزء ریز مغذیهای[١] مورد نیاز بدن است. در جهان بیش از ٢ میلیارد نفر از گرسنگی پنهان رنج میبرند که عمدتاً به دلیل کمبود ریزمغذیهای ضروری برای بدن است.
گوشت قرمز یکی از مهمترین منابع غذایی در خوراک روزانه مردم بوده و تضمین کننده امنیت غذایی کشور است. علاوه بر آن، گوشت قرمز ماده اولیه بسیاری از صنایع تبدیلی غذایی است. از سوی دیگر پرورش دام پرواری یکی از اصلیترین منابع درآمدی و اشتغال برای بسیاری از افراد، بخصوص روستاییان است و برای توسعه پایدار مناطق کمتر برخوردار و روستایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
تولید گوشت قرمز به دلیل این که وابسته به پرورش و رشد موجود زنده است لذا فاصله زمانی بین تصمیم برای آغاز فرایند پرورش تا تولید آن زیاد است در نتیجه برنامهریزی برای تولید و تنظیم بازار این محصول فرایندی بلند مدت بوده و اهمیت بالایی دارد.
با توجه به موارد یاد شده، در این تحلیل سعی شده است تا میزان عرضه گوشت قرمز در کوتاه مدت و بلند مدت براساس دادههای موجود مرکز آمار ایران پیشبینی شود. گوشت قرمز مورد مصرف در کشور ما شامل گوشت گاو، گوسفند، بز، گاومیش و شتر است. از آنجا که گوشت گاومیش و شتر سهم بسیار اندکی در بازار ایران دارد (کمتر از ٥ درصد)، از این تحلیل حذف شده و وضعیت عرضه گوشت گاو، گوسفند و بز مورد بررسی قرار گرفته است...
برای مشاهده متن کامل به فایل پیوست مراجعه کنید.