آمارهای جمعیتی و اجتماعی
آمارهای اقتصادی
آمارهای فرابخشی و محیط زیست
روششناسی و زیرساختهای آماری
سرشماریها
اطلاع رسانی
ارتباط با ما
افزایش ناگهانی و نوسان قیمت محصولات مهم کشاورزی نظیر گوشت قرمز و سفید، تخممرغ، لبنیات و محصولات مهم زراعی و باغی (برنج، پیاز، سیبزمینی، گوجهفرنگی و انواع میوهها) در چند سال اخیر، اهمیت تولید بهموقع آمار در بخش کشاورزی را بیش از پیش نمایان ساخت.
نگاهی به انتشار منظم و بهموقع آمارهای بخش کشاورزی در کشورهای توسعه یافته، اهمیت این موضوع را نشان میدهد. در اکثر کشورهای اروپایی آمار کشتار دام و تولید شیر بهصورت ماهانه و در برخی کشورها مانند دانمارک، آمار تولید شیر بهصورت روزانه گزارش میشود. در این کشورها تغییرات تولید محصولات زراعی و باغی با استفاده از روشهایی مانند تصاویر ماهوارهای و انتخاب نمونههای ثابت، پیشبینی و برای برنامهریزی و مدیریت عرضه و تقاضا در بازار مورد استفاده قرار میگبرد. در ایالات متحده آمریکا برای پیشبینی میزان تولید محصولات باغی و خشکبار، اطلاعات مورد نیاز در بازههای ماهانه و بهروش تلفنی یا اینترنتی گردآوری و میزان تولید هر محصول در انتهای فصل گزارش میشود.
در ایران بیش از ٩٢ درصد ارزش افزوده بخش کشاورزی به سه زیربخش محصولات سالانه (زراعی)، محصولات دائمی (باغی) و دامداری اختصاص یافته است. از طرف دیگر رتبه ایران در جهان از نظر تولید محصولات مهمی مانند، پسته (رتبه ١)، زعفران (رتبه ١)، خرما (رتبه ٣)، تعداد گوسفند و بره (رتبه ٥)، گوشت مرغ (رتبه ٩)، شیر (رتبه ٢٣) و مجموعه وزنی محصولات سالانه و دائمی (رتبه ٢٣)، که توسط سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) به عنوان سازمان بینالمللی مسئول امنیت غذایی منتشر میشود، اهمیت برنامهریزی بهمنظور تولید آمار بهنگام برای سیاستگذاری در راستای مدیریت مصرف، صادرات و واردات محصولات کشاورزی را مشخص میکند.
واحدهای تولیدی کشاورزی در ایران شامل واحدهای کارگاهی (مرغداریهای صنعتی، دامداریهای صنعتی، گلخانهها، واحدهای پرورش قارچ خوراکی، واحدهای آبزیپروری خوراکی و شرکتهای کشت و صنعت) و واحدهای خانواری ( پرورش محصولات سالانه، محصولات دائمی، دام و طیور و ...) میشود. مرکز آمار ایران آمارهای بخش کشاورزی را بسته به کارگاهی یا خانواری بودن واحدهای تولیدی کشاورزی به صورت سرشماری یا نمونهگیری گردآوری و نتایج آن را در قالب نشریات متنوع، سریهایزمانی و اینفوگرافی منتشر میکند. آمارگیری از واحدهای خانواری بهصورت نمونهگیری و با استفاده از چارچوب حاصل از سرشماری عمومی کشاورزی انجام میشود. آمارگیری از واحدهای کارگاهی غالباً به صورت سرشماری انجام میشود. از مهمترین اشکالات برخی از این آمارگیریها تأخیر در انتشار نتایج (بهموقع نبودن)، عدم آمارگیری سالانه (بهنگام نبودن) و عدم اجرای برخی از آمارگیریهای مهم در این بخش بوده است. با توجه به این مشکلات طی چند سال گذشته اقدامات مهمی بهمنظور رفع این اشکالات انجام شده که به برخی از آنها اشاره میشود:
امید است در آینده نزدیک با اجرای طرحهای ویژه، آمار مربوط به تولید محصولات مهم سالانه و دائمی نیز بهصورت سالانه گردآوری و منتشر شود. در صورتی که اعتبارات اینگونه طرحهای حیاتی که با امنیت غذایی جامعه ارتباط مستقیم دارد تأمین شود، این ظرفیت در دفتر تخصصی مرکز آمار ایران برای اجرای این قبیل آمارگیریها که با عنوان آمارگیریهای سریع (Rapid Survey) شناخته میشوند، وجود دارد.