نتایج برآورد جمعیت در سطح شهرستان سال 1400 به صورت رسمی منتشر میشود
سی و امین جلسه کمیته آمارهای بخشی با حضور سید نعمت اله میر فلاح نصیری، معاون طرح های آماری و آمارهای ثبتی مرکز آمار ایران و جمعی از اساتید دانشگاه عضو این کمیته، نمایندگان انجمن آمار و انجمن جمعیت شناسی و همچنین نمایندگان وزارت بهداشت و ثبت احوال در روز یکشنبه مورخ 1401/2/11برگزار شد.
در ابتدای این نشست، نصیری با اشاره به دغدغه کنونی کشور در خصوص کاهش رشد جمعیت و زاد و ولد و حساسیت موجود در بحث ها و تحلیل های جمعیتی، ارایه اظهار نظرهای کارشناسی در خصوص جمعیت در رسانه ها را در حیطه وظایف کارشناسان جمعیت و آمارشناسان دانست تا بتوانند برای چالش های کنونی این مساله، راه حل های مناسبی ارایه دهند.
معاون طرح های آماری و آمارهای ثبتی، با بیان اینکه با توجه به شرایط کنونی کشور، نیاز زیادی برای کسب اطلاعات دقیق و درست جمعیتی بر اساس رویکرد نوین نظام آماری کشور وجود دارد، گفت: موضوع رشد جمعیت یکی از موضوعات بسیار مهمی است که اخیرا نیز بیش از پیش مورد توجه مسئولان قرار گرفته است.
وی افزود: با توجه به اهمیت اجرای سرشماری ثبتی مبنا 1405و حذف سرشماری سنتی، تمرکز مرکز آمار ایران برفعالیت های سرشماری ثبتی مبنا می باشد.
نصیری با اشاره به تولید و انتشار حساب های اقتصادی شهرستان ها در سال گذشته توسط معاونت اقتصادی و محاسبات ملی، با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ها، خاطر نشان کرد: دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار در سال گذشته پیش بینی و برآورد جمعیت شهرستان های کشور( 31 استان) را برای سال 1400 با همکاری دفتر نقشه و اطلاعات مکانی و دفتر سیستم انجام داد.
معاون طرح های آماری و آمارهای ثبتی، با بیان اینکه به دلیل اجرای سرشماری آتی در سال 1405 برآورد جمعیت در سطح شهرستان در دستور کار مرکز آمار قرار گرفت، تصریح کرد: حدود 45 نفر نیروی انسانی متشکل از همکاران مرکز آمار ایران و کارشناسان خبره استانی در این پیش بینی مشارکت داشتند که اکنون پیش نویس اولیه طرح پیش بینی جمعیت آماده شده است تا پس از اجماع کارشناسی، نتایج آن برای آگاهی کاربران، در درگاه ملی آمار اطلاعرسانی شود.
در ادامه این جلسه خانم دکتر فتحی، رییس گروه آمارهای جمعیت و سلامت دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری، ضمن ارایه گزارش پیشبینی جمعیت شهرستانی 1400 ، با اشاره به فرایند دو ساله پیش بینی جمعیت استانی و برآورد جمعیت شهرستانی کشور با همکاری همکاران دفتر نقشه و فاوا و همچنین استفاده از نظرات کارشناسان خبره استان ها، گفت: با توجه به تغییر رویکرد مرکز آمار ایران از سرشماری سنتی به سمت سرشماری ثبتی مبنا، اجرای سرشماری سال 1400 حذف شد و به دلیل تقاضاهای بیشمار از آخرین وضعیت جمعیتی کشور تا سطح شهرستان، برآورد جمعیت در سطح شهرستان برای سال1400 در دستور کار قرار گرفت.
رییس گروه آمارهای جمعیت و سلامت مرکز آمار، با تبیین اینکه زیر ساخت مهم این برآورد، بازسازی جمعیت بر اساس محدوده جغرافیایی در پایان شهریور ماه سال 1400 بود و نياز به صرف وقت و دقت زيادي داشت، از همانند سازی تعداد جمعيت شمارش شده در سرشماری سالهای 1390 و 1395، در قالب تقسیمات سرزمینی درشهریور ماه سال 1400 خبر داد.
دکتر فتحی خاطر نشان کرد: پس از همانندسازی جمعيت سال 1395، در قالب محدوده جغرافیایی تا پایان شهریورماه سال 1400، تعداد جمعیت شهري و روستايي كشور در سال 1395 تغییر یافت و در يك دوره زماني پنج ساله بالغ بر 760 هزار نفر بر جمعيت شهري افزوده و در مقابل همين مقدار از جمعيت روستايي كاهش یافته است.
وی افزود: تغيير تقسيمات كشوري باعث افزايش بيش از هفتصد و شصت هزار نفري جمعيت شهري شد، بدون آن كه مهاجرتي بين مناطق شهري و روستايي اتفاق افتاده باشد. بديهي است این تغییرات ناشی از تبدیل آبادیها به شهر طی سالهای 1395 تا 1400 یا ادغام آبادیها در شهرها و در مواردي احتساب قسمتهايي از يك شهر در سال 1395 به عنوان آبادي در سال 1400 ، بوده است.
رییس گروه آمارهای جمعیت و سلامت مرکز آمار در ادامه گفت: برای پیش بینی جمعیت ابتدا از مدلهای جمعیت شناختی ریاضی، سهمی میانگین و تعدیل با روش ترکیبی بهره گرفته شد که در نهایت از نظرات کارشناسان خبره آمار و اطلاعات سازمانهای مدیریت و برنامهریزی استانها، به عنوان ابزار کمکی در کنار مدلها استفاده شد.
در پایان این نشست، گزارش آمار ثبت وقایع حیاتی سال 1400 ، توسط دکتر علیرضا ساجدی، به عنوان نماینده سازمان ثبت احوال کشور ارائه شد.