گزارش و تحلیل روند تغییرات مبلغ اجاره مسکن در شهر تهران
این گزارش توسط آقای مهدی فرحزادی، رئیس گروه آمارهای مسکن و ساختمان دفتر صنعت، معدن و زیر بنایی مرکز آمار ایران تهیه شده است.
مقدمه
اهمیت بخش مسکن در کشور و نیز حساسیتها و تاثیرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن، باعث تحولات قابل ملاحظهای در بخش مسکن و در نهایت در کل اقتصاد میشود. همچنین قسمت عمدهای از هزینههای خانوار نیز در این بخش مصرف میگردد و لذا تحولات بخش مسکن میتواند به طور معناداری دیگر حوزههای اقتصاد را تحت تاثیر خود قرار دهد.
با بررسی روند تغییرات اجاره مسکن در سالهای گذشته، میتوان دریافت که بازار مسکن، به طور معمول دارای دوران رکود و رونق است. اجاره مسکن در این این سالها همواره افزایشی بوده است ولی شدت آن به میزان تغییر قیمت مسکن وابسته بوده است. لذا با جهش قیمتها اجارهبها نیز با شدتی کمتر افزایش پیدا میکند. در بلند مدت رشد اجاره بها متناسب با قیمت مسکن خواهد بود.
منبع تمامی اطلاعات استفاده شده دراین گزارش، مربوط به طرح قیمت و اجاره مسکن مرکز آمار ایران است که تا پایان سال که به صورت فصلی در سایت این مرکز ارایه شده است.
اجارهی فصلي يك مترمربع زيربناي مسكوني در شهر تهران
از عوامل موثر بر مبلغ اجاره در شهر تهران ميتوان به تقاضا، نرخ سود بانكي و مهاجرت به شهر تهران اشاره كرد. با توجه به مهاجرپذير بودن شهر تهران و بر هم خوردن عرضه و تقاضاي مسكن و با توجه به قيمت بالاي خريد مسكن در تهران، تقاضاي اجارهنشینی افزايش مييابد و عاملي براي رشد قيمت مسكن ميباشد.
روند تغییرات متوسط مبلغ اجارهی يك مترمربع زيربناي مسكوني در شهر تهران از زمستان 1392 تا زمستان 1400 افزايشي بوده و از ۱۵۷۲۰۱ريال در زمستان ۱۳92 به 1062714ريال در زمستان ۱400 رسيده است. اجارهي مسكن، در بهار و تابستان هر سال با رشد روبرو شده و در پاييز و زمستان با كاهش تقاضا، كاهش مييابد.
ولي اين روند طبيعي در زمستان ۱۳۹۶ به علت رشد و جهش قيمت مسكن متوقف شده و متوسط مبلغ اجاره افزایش یافته است و اين الگو در تا پاییز 1399 تكرار شده است، ولی پس از آن تا زمستان 1400 افزایش اجارهبها ادامه مییابد...
برای مشاهده متن کامل این گزارش تحلیلی به فایل پیوست مراجعه کنید.